Διασταυρούμενα πυρά

εναλλακτικός τίτλος: ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ – σχόλια και πληροφορίες για την κοινωνική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα + εκπαιδευτικό υλικό. Oι συνεχείς αλλαγές θα είναι ο κανόνας σ' αυτό το blog επειδή 1. τίποτε δεν είναι τέλειο και 2. στόχος είναι η συνεχής βελτίωση

Γενικευμένη καραντίνα. Απορίες και συμπεράσματα

καραντίνα4

Γιατί γενικευμένη καραντίνα; Ήταν αναπότρεπτη;

Συνεχίζοντας ένα διάλογο που θα έπρεπε να γίνεται θεσμικά και συγκροτημένα.

1η απορία. Η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα ακολούθησαν την ίδια πορεία;

Με τη γενικευμένη καραντίνα η κυβέρνηση καθυστερεί την εξάπλωση του κορονοϊού. Μειώνει το ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Μήπως έτσι θα εξαλειφθεί εν τέλει ο κορονοϊός απ’ τη κοινότητα; Προφανώς και όχι. Τελικά θα νοσήσει το 60 με 70% του πληθυσμού. Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται πιο αργά αλλά εξακολουθεί να μεταδίδεται. Συνεπώς οι ηλικιωμένοι που θα νοσούσαν χωρίς την εφαρμογή της γενικευμένης καραντίνας θα νοσήσουν και με την εφαρμογή της. Σημαίνει αυτό ότι θα πεθάνουν όσοι ήταν να πεθάνουν και χωρίς την γενικευμένη καραντίνα; Όχι. Χωρίς τη γενικευμένη καραντίνα θα πέθαιναν κι άλλοι, πολλοί περισσότεροι. Το σύστημα υγείας θα κατέρρεε. Άνθρωποι που θα γλίτωναν, αν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, θα έμεναν ακάλυπτοι ακριβώς γιατί αυτοί που θα χρειάζονταν νοσηλεία θα ήταν περισσότεροι απ’ τις διαθέσιμες κλίνες. Θα γλυτώσουν λοιπόν όσοι θα τύχουν επιτυχούς περίθαλψης απ’ το σύστημα υγείας που είναι ακόμα σε λειτουργία ακριβώς λόγω της γενικευμένης καραντίνας.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Η κυβέρνηση δεν δρα με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας (ειδικά των ηλικιωμένων μιας κι αυτούς κτυπά κυρίως ο κορονοϊός) Προσπαθεί μόνο να προλάβει την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας και την συνεπαγόμενη τεράστια αύξηση της θνησιμότητας.

Τι μπορεί να διαφεύγει στον παραπάνω συλλογισμό; Δύο τουλάχιστον παράγοντες.

  1. Πριν ο κορονοϊός προλάβει να διαδοθεί στο 60 με 70% του πληθυσμού θα έχει βρεθεί το εμβόλιο!
  2. Νέα φάρμακα ενάντια στον κορονοϊό θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της ιατρικής φροντίδας.

Και τα δύο είναι ενδεχόμενα. Αλλά πόσο πιθανά;

2η απορία: Οι γέροι αποκλείεται να τη γλυτώσουν. Ε;

Οι κυβερνήτες λένε πως νοιάζονται για τους πολίτες με ευάλωτη υγεία. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που τους νοιάζει είναι να μη φανεί η γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Κυβερνούν οι ίδιοι κι οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες. Τρέμουν ότι θα καταβαραθρωθούν πολιτικά. Φοβούνται πως ο κορονοϊός θα αποτελειώσει αυτό που άρχισαν τα μνημόνια.

Κι όμως δεν είναι της μοίρας μας γραφτό. Υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι στη ζωή.

Ο Π.Ο.Υ προέτρεψε σε μαζικά τεστ στο πληθυσμό. Ν’ ανακαλύπτονται τα νέα κρούσματα και να τίθενται σε δεκαπενθήμερη αυστηρή καραντίνα.

Απ’ τη μια τα τεστ και η απομόνωση όσων βρεθούν θετικοί στον ιό και απ’ την άλλη η αυστηρή καραντίνα όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ή με ευάλωτη υγεία όχι μόνο θα προστάτευε απ’ την κατάρρευση του συστήματος υγείας αλλά θα διέκοπτε και την μετάδοση του ιού.

Απορία 3η: Γιατί οι υπεύθυνοι θεώρησαν αδύνατο το περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού; Γιατί αποδέχθηκαν το αναπόφευκτο του θανάτου του 10% (τόσο υπολογίζεται το ποσοστό θνησιμότητας;) των ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών; Γιατί περιορίσθηκαν μόνο στη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης και όχι στο σταμάτημα της εξάπλωσης;

 

Διονύσης Σ. Αλεξόπουλος

One response to “Γενικευμένη καραντίνα. Απορίες και συμπεράσματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: