Διασταυρούμενα πυρά

εναλλακτικός τίτλος: ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ – σχόλια και πληροφορίες για την κοινωνική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα + εκπαιδευτικό υλικό. Oι συνεχείς αλλαγές θα είναι ο κανόνας σ' αυτό το blog επειδή 1. τίποτε δεν είναι τέλειο και 2. στόχος είναι η συνεχής βελτίωση

Λέω να μην παίξω. Εσείς;

ηλεκτρική ενέργεια

Πριν παίξουμε στην αγορά της «απελευθερωμένης» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος, που προσπαθεί να μας σπρώξει στο παιχνίδι, να μας απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:

1. Πόση ήταν η αύξηση στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας απ’ το 2010 έως το 2015; (αναλυτικός υπολογισμός εδώ)

2. Ποιός και για ποιο λόγο την επέβαλλε;

Συνήθως οι διάφοροι ντήλερς μας απαντούν με κάποια απ’ τα εξής μείγματα ψέματος, αλήθειας, άγνοιας και αδιαφορίας: «τις αυξήσεις επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση» «οι αυξήσεις οφείλονταν στα ελλείματα που προκάλεσε η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ» «τι σημασία έχει το γιατί έγιναν. Το θέμα είναι ότι έγιναν και τώρα πρέπει να δείτε τι θα κάνετε ως καταναλωτής από εδώ και πέρα» κ.λ.π. κ.λ.π.

Η δική μου εκτίμηση είναι πως η αύξηση του 98% έγινε κυρίως για να μπορούν να εισέλθουν στην «απελευθερωμένη» αγορά παραγωγής (αλλά όχι και μεταφοράς – προς το παρόν;) ηλεκτρικής ενέργειας, οι ιδιωτικές εταιρίες.

Ας συνεχίσουμε όμως με τα ερωτήματα:

3. Το 2009 πλήρωνα 7 λεπτά την kwh. Aπ’ το 2015 και εντεύθεν πληρώνω στη ΔΕΗ 14 λεπτά την kwh. Αυτή η τιμή είναι για 800 kwh ημερήσια κατανάλωση και 400 kwh νυχτερινή. Σύνολο 1200 kwh το τετράμηνο. Σε ευρώ 1200 x 14 = 16.800 λεπτά = 168 € το τετράμηνο. Οπότε 168 x 3 = 504 € το χρόνο. Απ’ τα 14 λεπτά ο παραγωγός (στη περίπτωσή μου η ΔΕΗ) παίρνει τα 9. Τα υπόλοιπα 5 αφορούν τη μεταφορά, τη διανομή, το ΕΤΜΕΑΡ (για το τι είναι αυτό και ποιος το εισπράττει σε άλλη ανάρτηση) κλπ χρεώσεις. Κι έρχονται τώρα οι ντήλερς να μου προσφέρουν μια μείωση 20% στη χρέωση της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει χοντρά χοντρά 2 λεπτά μείωση στα 9 που με χρεώνει η ΔΕΗ για την ημερήσια κατανάλωση των 800 κιλοβατώρων. Δηλαδή 1600 λεπτά = 16 € το τετράμηνο, ήτοι 48 € το χρόνο μείωση στο λογαριασμό. Η έκπτωση αυτή είναι λίγο λιγότερο από 10 % το χρόνο. Το ερώτημα είναι αξίζει το κόπο;

Οι ντήλερς λένε, ναι. Άλλωστε για πόσους είναι λίγο ένα 50ντάρικο το χρόνο; Όμως … μια στιγμή. Κάτι ξέχασα. Η ΔΕΗ για εμπρόθεσμη καταβολή μου κάνει κι αυτή μείωση 15 € το τετράμηνο. Δηλαδή 45 € το χρόνο!! Άρα άνθρακες ο θησαυρός

Υπάρχουν όμως κι άλλες ερωτήσεις:

4. τι γίνεται με τις «κρυφές» χρεώσεις; Π.χ. ρήτρα υποχρεωτικής παραμονής. Θα τις αποφύγουμε; Η εμπειρία μας με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δείχνει το αντίθετο.

5. Τώρα είναι αρχή του παιχνιδιού. Η έκπτωση του 10% και το όφελος απ’ αυτή δεν θάναι πολύ μικρό μπροστά στις αυξήσεις που θα έλθουν όταν εδραιωθούν οι μονοπωλιακές ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής;

6. Άλλωστε τα τράστ και τα καρτέλ δεν είναι συνήθεις πρακτικές σε κάθε «ελεύθερη» αγορά; Απ’ αυτές δεν ξέφυγε ούτε και η αγορά τηλεπικοινωνιών παρόλη τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη που τη χαρακτηρίζει τα τελευταία 25 χρόνια.

Συμπέρασμα: Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους δεν συμμετέχουμε στο παιχνίδι της «απελευθέρωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των αντίστοιχων ιδιωτικών εταιριών απ’ την, έστω και έμμεση, ληψή πολιτική παρέμβαση των πολιτών μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Είναι βέβαια προφανές πως η άρνηση συμμετοχής σε προσωπικό επίπεδο είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Λειτουργεί όμως ως προάγγελος πολιτικών κινήσεων οι οποίες θα απαιτήσουν να περάσουν οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις στα χέρια των πολιτών.Σαν αυτή ή σαν κι αυτή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: