Διασταυρούμενα πυρά

εναλλακτικός τίτλος: ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ – σχόλια και πληροφορίες για την κοινωνική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα + εκπαιδευτικό υλικό. Oι συνεχείς αλλαγές θα είναι ο κανόνας σ' αυτό το blog επειδή 1. τίποτε δεν είναι τέλειο και 2. στόχος είναι η συνεχής βελτίωση

Σχόλια σε ένα κείμενο του πιτσιρίκου, από κάποιον που όπως και αυτός ψήφισε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο πιτσιρίκος έγραψε ένα κείμενο με τίτλο «Η σειρά σας» στις 2 Ιουλίου του 2012.

Να δηλώσω κατ’ αρχήν πως στη κεντρική ιδέα του άρθρου συμφωνώ, αλλά …. .

Ποια είναι η κεντρική ιδέα;

Κάποια στιγμή εκτός απ’ τα συνήθη υποζύγια (μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι) πρέπει να πληρώσουν και οι πραγματικά πλούσιοι (Βαρδινογιανναίοι, Λάτσης, Μπόμπολας, κ.λ.π. φυντάνια).

Και ας έρθουμε στο «αλλά». Κι αυτό το «αλλά» έχει σχέση με τη πολιτική.

Είναι δυνατόν να περιμένουμε απ’ τον άνεργο να υπερασπιστεί τον απολυόμενο δημόσιο υπάλληλο; Είναι δυνατόν να περιμένουμε απ’ το νεοδιόριστο δάσκαλο των 640 € να υπερασπιστεί τα ειδικά μισθολόγια ή ακόμα και αυτό το εφάπαξ;

Είναι κάποιες στιγμές στη κοινωνική ζωή που για να κατακτήσουμε περισσότερη ελευθερία πρέπει να προωθήσουμε περισσότερη ισότητα.

Μιλώντας περί ισότητας ας θυμηθούμε ότι εδώ και μισό τουλάχιστον αιώνα οι έλληνες πολίτες ήταν και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να είναι δύο και περισσότερων κατηγοριών: αυτοί που μόνο σε ένα κατά τεκμήριο άθλιο δημόσιο νοσοκομείο μπορούν να πάνε και οι άλλοι για τους οποίους είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ο ιδιώτης γιατρός.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών  με δύο τρόπους. Είτε αποτυπώνοντας απλώς τα αποτελέσματά τους στην ατομική και  κοινωνική ζωή, είτε συγκρίνοντας την άνοδο ή την πτώση που υφίστανται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ο πληρέστερος και με μεγαλύτερη εξηγητική των κοινωνικών φαινομένων δύναμη είναι ο δεύτερος.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Γιατί κέρδισε ο Σαμαράς στις 17/6;

Απλώς δεν φτώχυναν αρκετά. Δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια. Δεν χτυπηθήκαμε απ’ τη κρίση όλοι το ίδιο. Και η εξουσία κάνει ό,τι έκανε πάντα: διαιρεί για να βασιλεύει.

Δείτε τι συνέβει με το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων: όσοι υπάλληλοι είχαν έως δέκα χρόνια υπηρεσίας είδαν τους μισθούς τους να καταβαραθρώνονται ενώ όσοι είχαν πάνω από εικοσιπενταετία σχεδόν δεν κατάλαβαν τίποτα.

Ο πλούτος είναι σχετικό μέγεθος. Η αύξηση των κατώτερων μισθών και συντάξεων ή η μείωση των ανώτερων συντάξεων και μισθών θα φέρουν τελικά το ίδιο αποτέλεσμα. Λελογισμένη εξίσωση. Το γνωρίζουν οι ευνοημένοι του συστήματος. Γι’ αυτό και αντιδρούν όχι μόνο στη μείωση των ανώτερων αμοιβών με τα γνωστά επιχειρήματα αλλά και στην αύξηση των κατώτερων αμοιβών, αν και όχι τις περισσότερες φορές άμεσα. Απλώς ζητούν αυξήσεις για τους εαυτούς τους και την κάθε φορά ομάδα τους ώστε να κρατήσουν τις αποστάσεις από τους χαμηλά αμειβόμενους.

Και τι προτείνεις λοιπόν να εξαθλιωθούμε όλοι για να μην είναι κανείς παραπονεμένος;

ΌΧΙ.

Προτείνω κατ’ αρχήν το κονδύλι των συντάξεων και των μισθών στο προϋπολογισμό καθώς και το κονδύλι για τη δημόσια υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ να επανέλθει εκεί που ήταν προ μνημονίου. Όμως το κονδύλι να μοιραστεί δίκαια. Να μην επιτρέπονται διαφορές στους μισθούς πέραν του 2ο%. Οι παροχές του κλάδου υγείας να είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους.

Τότε πλέον θα είμαστε ένα. Θα έχουμε κοινά συμφέροντα. Και θα ψηφίζουμε αναλόγως.

One response to “Σχόλια σε ένα κείμενο του πιτσιρίκου, από κάποιον που όπως και αυτός ψήφισε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  1. Pingback: Αριστερά και μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής. « Διασταυρούμενα πυρά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: